Els ardèids, la llegenda del Bitó

Classé dans : cortals, Estanys i closes | 0

 

En aquestes zones planeres i humides, que gaudeixen d’una especial protecció des de la creació del Parc Natural Aiguamolls de l’Empordà l’any 1985, s’hi pot observar una família d’aus conegudes com els ardèids: els bernats, els martinets i els agrons.
Els ardèids són ocells de mida gran, amb les potes llargues i el coll allargassat normalment en forma de S, menys en el moment de capturar el seu aliment, en que l’estiren. Molts d’ells nidifiquen al Parc formant grans colònies, i d’altres hi vénen procedents d’Àfrica. En aquesta zona hi viuen una gran varietat d’espècies d’ardèids, destacant els martinets blancs, el bernat pescaire, els esplugabous i l’agró roig, a més d’ocells d’altres espècies.
Caldrà molta sort i paciència per a veure el bitó. El bitó és un ocell de la família dels ardèids, de caràcter tímid i reservat, que passa desapercebut i és difícil d’observar pel seu plomatge de camuflatge i a la seva escassetat. Un bon lloc per veure’l és al paratge conegut com Els Tres Ponts (lloc anomenat així perquè la carretera secundària que va de Palau-saverdera a Castelló d’Empúries travessa tres recs de drenatge amb tres petits ponts), en una zona d’encara major protecció que és la reserva natural integral dels Estanys.
De març a maig allí s’hi pot sentir el característic crit del bitó, que ha provocat el naixement de boniques llegendes populars, com la del Bruel de Castelló, lligada al seu cant, similar al mugir d’un bou.

ardeids-rodona

 

 

ardeids_1

 

ardeids_2

 

ardeids_3