Construccions de pedra seca

Classé dans : Terra conreada | 0

 

 

 

El municipi de Pau és una zona de gran riquesa en construccions fetes amb el mètode tradicional conegut amb el nom de pedra seca: feixes o marges, murs, camins empedrats, carrerades i barraques agrícoles. Aquestes obres singulars, a part de la seva funcionalitat, estan plenament integrades al paisatge, donant-li una imatge harmoniosa.
L’art de la pedra seca es basa en la realització artesanal de construccions utilitzant únicament pedres autòctones, sense fer ús d’altres materials per a unir-les entre sí, a base de seleccionar pedres que per la seva forma encaixin amb les contigües. Així s’aconsegueixen estructures de gran solidesa. A més, per a construir-les s’aprofitaven les pedres que s’havien tret del propi camp per a facilitar-ne el conreu.
Les parets de pedra seca es feien per retenir la terra, per evitar l’erosió per acció de les aigües pluvials, però també per delimitar les propietats.
Les feixes fetes de pedra en sec, molt presents al nord del municipi de Pau, tenen la funció de permetre el conreu en terrenys situats en zones inclinades a base de transformar-los parcel·les esglaonades. La paret seca sosté el terreny de sobre, n’evita l’erosió i en facilita el drenatge. Les feixes estan construïdes perpendicularment al sentit del màxim pendent i en molts punts, tenen unes lloses que sobresurten del propi mur formant una escala per a facilitar l’accés a la propietat.

rotonda-pedra-seca

 

5553_constr_de-pedra-seca_01

 

olivar i pedra seca

5580_barraca-de-pastor-_01