Estanys de Pau i Vilaüt

publicado en: cortals, Estanys i closes | 0

 

Els Estanys de Vilaüt es situen al nord del curs baix del riu Muga, dins l’àrea de la Reserva Natural Integral dels Estanys. Constitueixen el que queda actualment de l’antic Estany de Castelló d’Empúries, de gran importància en el passat tant per la seva extensió com per l’activitat que generava al seu voltant. Actualment, aquestes zones humides són llocs claus des del punt de vista biològic ja que acumulen un bon nombre d’espècies tant animals com vegetals. La seva situació interior, allunyada del mar, fa que les seves aigües siguin completament dolces, amb hàbitats, vegetació i fauna aviar marcadament diferents dels de la zona de llacunes salobroses, més a l’est. Darrerament però, s’estan salinitzant progressivament, motiu pel qual s’estudia una intervenció per a la seva protecció. Entre la vegetació aquàtica, hi predominen les canyes i la balca, com també s’hi poden veure lliris.
En aquesta zona s’hi poden fer molt bones observacions ornitològiques a totes les èpoques de l’any, per ser refugi de moltes aus migratòries (al voltant de l’Estany hi ha un aguait construït amb aquesta finalitat). A l’hivern, hi ha grans concentracions d’ànecs. En època de cria també és molt interessant per ser un lloc de nidificació o punt d’alimentació de moltes espècies, com l’agró roig i el martinet menut, entre d’altres. La progressiva desaparició de zones humides a tot el món fa que les que queden siguin reductes imprescindibles per a la conservació de moltes espècies.

rotonda-vilaut

 

 

5442_estanys-de-pau-i-vilaut_06

 

5457_estanys-de-pau-i-vilaut_04

 

5525_aiguamolls_04