Els olivars

posted in: Terra conreada | 0

 

A la població de Pau s’hi produeix un oli amb un caràcter singular i de qualitat per la seva privilegiada ubicació geogràfica -entre el mar Mediterrani i el final dels Pirineus- que fa que el clima combini hiverns suaus amb estius no massa calorosos, i per la presència freqüent de la tramuntana. Trobem la major part dels olivars a resguard de la tramuntana, a la vessant sud de la Serra de Rodes i a la plana. Els olivars han construït el paisatge empordanès des de les seves primeres plantacions, en temps de fenicis, grecs i romans.
S’hi conreen sobretot dues varietats d’oliva, l’argudell i la corivell, pròpies de la comarca. La varietat argudell produeix uns olis amb matisos d’herba i carxofa, amargs i picants en boca. La corivell és una varietat que dóna olis força amargants. També es cultiva en menor mesura l’oliva arbequina, el conreu de la qual és tradicional a diversos indrets de Catalunya, encara que no és propi de l’Empordà.
A més de la vinya, la població de Pau i les seves poblacions veïnes varen ésser un immens camp de conreu d’olivera, especialment a partir del segle XVIII. L’oli que s’hi feia era molt apreciat i es comercialitzava a través del mercat de Figueres o bé sortia cap a l’estranger des dels ports de les poblacions costaneres. Ja al segle XX molts olivars s’abandonaren, sobretot després de la gran gelada que es va produir durant l’hivern de 1956, conegut com l’Any de la Fred, que malmeté moltes de les oliveres de la població. Tot i així, avui dia el conreu de l’olivera segueix essent una activitat agrària important per a la població de Pau.

rotonda-olivera

 

 

5495_olivars-i-pedra-seca_04

 

5481_olivars_02

 

5487_olivars_03