La Creu Blanca

posted in: camí de Peregrins, RUTES | 0

 

La Creu Blanca és una creu de terme del segle XV situada al nord del municipi, en el camí que va cap a Sant Pere de Rodes. Es troba en un dels paratges més apreciats pels habitants de Pau i marcava els límits de les terres de l’abadia de Rodes. És una creu senzilla, probablement de caràcter commemoratiu i un punt assenyalat per a l’oració en la peregrinació cap al monestir.
Les creus de terme eren creus monumentals que se situaven a les entrades de les poblacions o, com és el cas, a punts clau dels camins per indicar als visitants el punt de la ruta on es trobaven. La Creu Blanca de Pau avisava als transeünts que s’estava entrant o sortint dels dominis de l’abadia de Sant Pere de Rodes, lloc sagrat i santuari de peregrinació cristiana de gran importància sobretot durant l’Edat Mitjana.
La creu en si és de pedra calcària, pintada de blanc i es troba sobre un pilar cilíndric de factura rudimentària, fet de pedres de la zona sense desbastar lligades amb morter de calç. En el pilar s’hi va fer una fornícula per allotjar alguna imatge sagrada o ofrenes. A la creu s’hi troba gravada la inscripció en llatí IHS NAZAREN REX IUDEOR, aludint a Jesús de Natzaret. D’aquesta creu se n’expliquen vàries llegendes, la més comú de les quals diu que es bastí per a commemorar la mort d’un monjo missatger de Sant Pere de Rodes que suposadament va morir devorat pels llops en aquest indret.

 

rotonda-creu-blanca

5558_creu-blanca_01

 

5559_Creu Blanca_02

5563_Creu Blanca_03