Les closes

Eingetragen bei: cortals, Estanys i closes | 0

 

 

 

El riu Muga dóna lloc a l’Estany de Castelló, una maresma d’uns 25 km2 que pel nord s’estén fins a Pedret i que connecta amb el mar a través del grau o canal natural de Santa Margarida de Roses. En aquesta maresma s’hi barregen l’aigua salada del mar i la dolça de les rieres de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera.
L’Estany de Castelló ha estat sempre una font de recursos important: se n’extreia sal i s’hi practicaven la caça i la pesca, la pastura i el cultiu d’arròs, sobretot. Tot i així, hi ha indicis que des de l’època romana aquest estany, com moltes altres zones humides, va experimentar nombroses actuacions destinades a la seva dessecació amb la finalitat de convertir-les en zona apta per al conreu. Els segles XVII i XVIII es va intensificar el buidatge de l’Estany de Castelló, construint una xarxa de dics i recs de drenatge.
Aquestes zones dessecades són una part important de la superfície de la plana empordanesa i s’anomenen closes i sovint estan envoltades per fileres d’arbres que protegeixen els conreus de la tramuntana. Ocupen el llit dels antics estanys i per això s’inunden temporalment en èpoques de pluges abundants. Quan no es conreen són utilitzades per a la pastura de cavalls i vaques i constitueixen un refugi per a multitud d’espècies d’animals salvatges, especialment d’ocells.

 

rodona-costals

 

closa-i-canal-de-regadiu-1

 

5358_les-closes_01

 

closes-pastures-3