Les 5 millors rutes de l’Emporda

Eingetragen bei: blog | 0

imagesTipus de jaciment: 01.02.01.02.02
Cronologia:05
Accés: fàcil
Estat de conservació:bo

Context: Es troba en un terreny erm amb vegetació arbustiva de bruc i estepa; a tocar del naixement de la riera del Barranc de les Comes de l’Infern, a la banda sud-oest de la serra de Rodes.

Per accedir al jaciment cal prendre la carretera de Vilajuïga a St. Pere de Rodes (GIP-6041) fins a un fort revolt, a la dreta, que hi ha en el punt quilomètric 5,3. Allí cal deixar el cotxe i continuar uns 100 m vessant avall per un viarany molt cobert de vegetació, en direcció sud-oest, fins que es veu el dolmen a la dreta (est). Es troba en el vessant sud-est del puig de l’Home, anomenat les Comes de Pau, a tocar del naixement de la riera del Barranc de les Comes de l’Infern, a la banda sud-oest de la serra de Rodes. És un terreny erm amb vegetació arbustiva de bruc i estepa.
Es tracta d’un sepulcre de corredor del neolític mig. La primera intervenció arqueològica que es va realitzar fou a l’any 1947-48, sota la direcció de Joan Garriga que en publicà una primera planta i secció de la cambra.
El dolmen de les Vinyes Mortes II és un sepulcre de corredor amb cambra trapezoïdal llarga de cinc lloses i passadís estret. No es conserva la coberta i tampoc consta que hi hagués restes d’enllosat. Les dimensions internes de la cambra són 3,5 m de longitud, 2,6 m d’amplada, 2,4 m d’alçada, L/A d’1,3 i l’accés és un corredor de lloses, bas­tit en terreny pla, del qual es conserven dues lloses. La seva amplada és de 80 cm i la seva altura estimada d’1 m aproximadament. El túmul devia ser circular d’uns 10 m de diàmetre, en contrafort frontal, format amb reompliment de pedregar. Se’n conserven restes a la banda dreta de la cam­bra i també pel darrere de la capçalera. No es veu cap senyal de l’anell de contenció extern, que possiblement estava format per un mur de pedra seca.