La torre d’en Mornau

Classé dans : cortals, Estanys i closes | 0

 
La Torre d’en Mornau és una gran explotació agrícola ubicada al nucli de Vilaüt, gairebé al límit del terme de Castelló d’Empúries, en la zona humida dels Estanys de Pau. Encara que el mas i els demés edificis adjacents que la componen són força moderns (dels segles XIX i XX), sembla ser que els Mornau que donaren nom a la finca vivien a Vilaüt des d’època medieval.
Es tracta d’un cortal, una finca en la que predomina l’activitat ramadera. De les diverses edificacions que s’hi poden observar, destaca la torre quadrada de tres pisos, que té una galeria a l’última planta amb obertures de mig punt fetes de maó i una llanterna que decora el punt més alt de la coberta. La resta d’edificis són més senzills i funcionals: estables per allotjar els animals, magatzems per a les eines agrícoles i dues grans sitges per emmagatzemar gra amb merlets a la part superior.
A principis del segle XX n’era propietària l’empresa Vuillier et fils, una societat francesa dedicada a l’horticultura, que explotava les riques terres dels voltants del cortal. El 1946 comprà la finca el Ministeri de l’Exèrcit espanyol i la dedicà a la cria de cavalls i eugues de tir durant uns vint anys. Més tard, la Torre d’en Mornau tornà a tenir un ús agrícola i també va servir d’allotjament de turisme rural. Actualment és de titularitat pública.

 

rodona-mornau

 

torre-den-mornau-2

 

torre-den-mornau-1

 

torre-den-mornau_3