Cooperativa Agrícola – Trull antic de la Cooperativa – Col·lecció d’Eines del Camp de Salvador Comas

Classé dans : Terra conreada | 0

 

La Cooperativa Agrícola de Pau és una de les més grans i actives de la comarca de l’Alt Empordà. Fundada el 1961, inicialment agrupava un petit col·lectiu de pagesos de la població que s’uniren per poder modernitzar i comercialitzar la seva producció de vi amb garanties de qualitat.

Amb els anys el nombre de socis va anar creixent exponencialment, tal com va fer la producció. La cooperativa va decidir ampliar aquesta producció obrint una secció dedicada a l’oli, comprant un trull ja existent i eines comunitàries per a facilitar la recollida de les olives. El fet d’agrupar-se en una cooperativa permeté als pagesos de Pau incorporar millores tecnològiques que els estalviaven feina i diners pel fet de ser assumides en col·lectivitat.

El 1989 s’uniren a la Cooperativa de Roses i el 2005 s’hi afegí la Cooperativa de Vilajuïga, creant la marca Empordàlia i convertint-se en el celler més gran de la denominació d’origen Empordà, pel que fa al volum de producció i nombre de socis.

Salvador Comas, nascut el 1921 a Pau, es dedicà a recollir diversos objectes relacionats amb les feines del camp; sobretot eines, objectes domèstics, documents i fotografies antigues que testimonien com era la vida al camp durant segles, abans de la mecanització d’algunes de les feines agrícoles. El 1994 creà un museu a l’antic celler del seu propi domicili, al carrer Tramuntana de Pau, però actualment és l’Ajuntament de la població qui té en custòdia aquesta col·lecció.

rotonda-empordalia

 

 

Cooperativa Pau trull

5502_coop_trull_

 

5499_coop_trull_