Les vinyes

posted in: Terra conreada | 0

 

 

Pau ha estat tradicionalment molt lligat a la producció del vi, essent aquest un dels productes naturals més apreciats de la comarca de l’Empordà. La ubicació geogràfica i característiques climàtiques del poble de Pau han permès que hi perdurés aquesta activitat agrària, tot hi haver minvat molt en relació al moment de major esplendor, als segles XVIII i XIX. A l’abandonament del conreu de la vinya hi influí notablement l’arribada de la fil·loxera, un insecte paràsit que ataca les arrels de la planta. Aquesta plaga es produí a finals del XIX i va fer que s’abandonessin moltes explotacions. La represa va ser dura, sobretot per la competència amb els productors francesos, que havien patit la plaga abans i se n’havien refet.
Encara que el conreu de la vinya mai més ha arribat a ocupar les mateixes extensions de terreny que abans de la fil·loxera, aquesta activitat agrària ha perdurat en el temps cultivant diverses varietats de raïm, algunes d’autòctones i d’altres d’introduïdes de nou a la zona. Com a varietats dominants de raïm negre, trobem la carinyena o samsó i la garnatxa negra, anomenada a la zona lledoner. Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats com l’ull de llebre i el cabernet sauvignon, entre d’altres. Com a varietats viníferes blanques, trobem el lledoner blanc, la garnatxa roja, el macabeu; i de nova implantació, el chardonnay i el sauvignon blanc.
La continuïtat de la vinya com a activitat agrària ha contribuït a la conformació del paisatge de la zona tal i com es troba en l’actualitat, donant-li un valor estètic únic a preservar.

rodona-vinya

 

5534_vinyes_01

 

5471_vinyes_03

 

vinya_1