Nucli de Vilaüt. Cal Frai Llàtzer

Eingetragen bei: cortals, Estanys i closes | 0

 

 

El veïnat de Vilaüt és un petit nucli habitat que limita amb el terme municipal de Vilanova de la Muga, prop de l’Estany que duu el mateix nom. Vilaüt apareix en documents escrits des del segle X amb el nom de Villa Acuti, sobretot en documents referents a les propietats que en aquell indret tenia el monestir de Sant Pere de Rodes. D’aquest nucli en destaquen les restes del seu castell i Cal Frai Llàtzer, un antic mas que conserva elements arquitectònics antics.
Vilaüt era un petit veïnat format per diversos masos molt escampats, una petita església i el Castell. D’aquesta fortificació només queden dempeus alguns murs molt malmesos i la planta d’una torre quadrangular totalment arranada. Per l’estat actual dels murs i l’enderroc que en resta, sembla que el destruí una forta explosió, encara que no se’n té cap notícia històrica. Els senyors de Vilaüt visqueren al Castell fins al segle XVI, que l’arrendaren a tercers per a ús agrícola.
De la Capella de Sant Salvador de Vilaüt no en queda cap vestigi, ni tant sols en sabem amb seguretat la ubicació. Depenia de la parròquia de Sant Martí de Pau i és possible que es trobés dins mateix del Castell. Cal Frai Llàtzer, en canvi, si que ha sobreviscut al pas del temps. Era un dels masos importants del llogarret de Vilaüt i conserva el portal de mig punt adovellat del segle XVI i una finestra de factura gòtico-renaixentista que decoren la façana.

rodona-frai-llatzer

 

Cal Frai_1

cal-frai_3

 

cal-frai_2